WIOSNA

Dzika kuchnia polska

roza2014

Kuchnia polska to całe bogactwo przepisów wykorzystujących wszystko to, co daje dzika przyroda. Wystarczy rozejrzeć się po swojej najbliższej okolicy, wybrać na spacer, nazbierać pędów, kwiatów i owoców i przygotować przetwory, które zachwycą nas bogactwem smaków i niezwykłych aromatów. Oto garść przepisów z dzikiej kuchni polskiej, zapraszam :-) Spis treści postaram się na bieżąco uzupełniać :-)

Maj:

Miodek majowy, czyli syrop z mniszka lekarskiego (mlecza)

Zupa szczawiowa

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów świerkowych

Konfitura z kłącza tataraku

Czerwiec:

Róża (przecier z płatków róży pomarszczonej)

Syrop z zielonych szyszek sosny

Zupa “nic” z czarnym bzem

Lipiec:

Kisiel jagodowy

Jagodzianki

Herbatka lipowa

Wino bławatkowe

Kruche z jagodami

Zapraszam do komentowania