Kurpie i Mazowsze / Przetwory / WIOSNA

15 thoughts on “Syrop z zielonych szyszek sosny

  1. I te szyszki tak normalnie da się pokroić? I dobry ten syropek będzie Moniś ?Pytam, bo ja nigdy podobnego nie piłam, ciekawi mnie niezmiernie.
    Cudne pomysły tu pokazujesz :)

    Like

  2. witam!!! właśnie zrobiłam taki syrop,jestem w trakcie przecedzania syropu.Mam pytanie czy przed wlaniem do słoików nie zagotowć,żeby wlać gorący do słoików,boję się,że jak to zrobię to straci swoje właściwości lecznicze ,a jak nie to czy mi sięnie zepsuje???proszę o w miarę szyką podpowiedz!!! z góry dziekuję :):-)Joanna S

    Like

    • W żadnym razie proszę nie gotować! :) Taki surowy, zimny proszę wlać do czystych słoiczków i przechowywać w lodówce, na pewno się nie zepsuje, on ma tyle cukru, że jest świetnie zakonserwowany, ja takie syropy przechowuję czasem i po kilka lat i naprawdę nic a nic się z nimi nie dzieje :) Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smakować :-)

      Like

  3. Jeszcze raz dziękuję, idę przelewać ten skarb do słoiczków ,tylko nie wiem czy moja lodówka to wytrzyma …ha,haha !!!tyle słoiczków ???? :-) ale w piwnicy powinny też wytrzymać!!!Pozdrawim gorąco ! :-);-)Joanna S

    Like

    • W piwnicy jak najbardziej :) Zresztą zawsze można dodać trochę spirytusu/wódki żeby dodatkowo zakonserwować i zapobiec fermentacji :-) Ja lubię używać tego syropu do deserów, lodów itp i w tej wersji wolę bez dodatku alkoholu, ale jeśli ma być używany bardziej jako lekarstwo to nie zaszkodzi :-)

      Like

  4. Witam,
    Dopiero teraz zainteresowalam sie syropem z szyszek (dzieci chore, rodzice tez). Czy to jest jakas konkretna sosna z ktorej zbiera sie szyszki? W jakiej porze robu mozna zbierac? Czy teraz beda? Pozdrawiam

    Like

    • Cześć :-) Sosna taka najzwyklejsza leśna, każda :-) Z tym, że zdecydowanie nie teraz, wiosną, maj, czasem nawet końcem kwietnia.. Szyszki są oczywiście dłużej od pędów, ale to jednak sezonowa rzecz. Zdrówka życzę i w przyszłym roku syrop koniecznie :-)

      Like

  5. syrop jest faktycznie bardzo dobry i aromatyczny,ale z jedną poprawka ,żeby nie stawiac na słoncu słoika bo cukier użyty do przesypania szyszek sfermentuje i z syropu nic nie wyjdzie w ciemnym przewiewnym miejscu najlepiej postawić słój

    Like

  6. Pingback: NATURALNY ANTYBIOTYK - wykonasz go w domu. Zabija wszelki infekcje! - Artur Topolski

  7. Pingback: REWELACYJNY SYROP! Dzięki niemu wzmocnisz odporność.

Zapraszam do komentowania