Mięso / Warmia i Mazury

Klopsy królewieckie

klopsy

Blog został przeniesiony, nowy adres bloga to: kuchnianaszapolska.pl

Wpis, który chcesz przeczytać, znajduje się tutaj: Klopsy królewieckie (kliknij)

Advertisements

8 thoughts on “Klopsy królewieckie

  1. A ja dziś usłyszałam przepis na sos do tych klopsów z dodatkiem octu. Podawało mi go pewna Niemka (znaczy cały przepis mi podawało, zachwalając danie pod niebiosa), wiek ok. 60 lat, jako przepis cioci urodzonej w Ostpreussen, w Angerburgu (czyli dzis. Węgorzewie). Wszystko poza tym było tak samo jak w Twoim przepisie, ale zamiast cytryny był Essig (ocet), no i kapary traktowane były opcjonalnie. Znaczy można dodać, ale nie trzeba.

    Like

    • Ula, dziękuję Ci bardzo za ten komentarz, bardzo mnie cieszy! Dotrzeć do osób, które urodziły się tutaj lub mają okazję porozmawiać z kimś autentycznie stąd jest dziś naprawdę nie tak łatwo.. A co do klopsów to pewnie! Tak jak z bigosem, zapewne jakiś ogólny zarys, idea dania jest niezmienna, natomiast szczegóły – ile gospodyń tyle różnych przepisów :-)

      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Liked by 1 person

Zapraszam do komentowania

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s